Stap 4 van 4; Preview

U krijgt de eerste tekenlaag te zien met eventueel de namen in de ruimtes en de blocks met ramen en deuren.

Tekenlaag

[selectie]
U kunt de bouwlaag selecteren door direct de juiste bouwlaag in het pulldown menu te selecteren. De 2D tekening van deze bouwlaag verschijnt vervolgens in beeld.

<

[actie]
Door rechtsboven in het scherm op < te klikken ga je naar de eronder liggende bouwlaag.

>

[actie]
Door rechtsboven in het scherm op > te klikken ga je naar de erboven liggende bouwlaag.

Meldingen

Indien er fouten in de CAD Import gevonden worden, worden deze weergegeven in de linker kolom onder Meldingen. Indien je geen linker kolom ziet, dien je het vinkje voor Tonen aan te zetten. Vervolgens verschijnt de kolom met de foutmeldingen. Veel voorkomende foutmeldingen zijn:

Lijn is te kort om te verwerken

Wanneer er lijnen in de CAD tekening voorkomen die korter zijn dan 20 mm, worden deze lijnen verwijderd tijdens de CAD import. Hierop geeft Elements deze melding. Deze controle is er ingebouwd om te fouten in de tekening te voorkomen.

U kunt in de CAD-tekening deze lijnen opsporen met de functie QSELECT:

1.    Open in AutoCAD de CAD tekening die je wilt importeren en die de foutmelding bevat;

2.    Toets in de opdrachtregel: QSELECT;

3.    Er verschijnt een venster genaamd Quick Select;

4.    Kies bij Apply to de mogelijkheid Entire drawing;

5.    Kies bij Object type de mogelijkheid Line of (2D) Polyline;

6.    Kies bij Properties de mogelijkheid Length;

7.    Kies bij Operator de mogelijkheid < Less than;

8.    Voer bij Value in 10;

9.    Klik op OK, de lijnsegmenten die de foutmelding geven, zijn nu geselecteerd;

10.  U kunt optioneel deze lijnsegmenten verwijderen of aanpassen.

Bovenliggende functie werkt niet met een (2D) polyline. Daarbij telt de lengte als totale lengte van de gehele lijn. je dient een polyline daarom te exploderen.

Niet aangesloten lijn

Alle knooppunten van lijnen die niet exact op elkaat aansluiten worden zodanig afgerond naar een rooster van 20 mm, zodat inconsequenties in de tekening weggenomen worden, en je perfect gesloten ruimten krijgt. Echter, wanneer er lijnen in de CAD tekening voorkomen die voor meer dan 20 mm niet op elkaar aansluiten, wordt hier bovenstaande melding op gegeven. De ruimte kan dan niet gesloten worden en de bijbehorende lijnen worden dan ook ongemoeid gelaten.

Vaak kan deze foutmelding ook verband hebben met bovenstaande melding. Namelijk, wanneer een lijn te kort is om te verwerken, wordt deze lijn niet meegenomen. Hierdoor ontstaat een niet aangesloten lijn. je dient dan zelf, in de CAD tekening deze foutmelding te herstellen door de te korte lijn Lijn is te kort om te verwerken.

Ruimte heeft al een andere tekst

Wanneer er meer dan één tekstlijn in een ruimte voorkomt, wordt er een melding gegeven dat de ruimte meerder ruimtenamen bevat. Hij leest alleen de eerst geplaatste tekst en houdt deze als ruimtenaam aan. Wanneer dit niet de juiste ruimtenaam is, kun je dit onder Stap 3: Koppelen > Ruimten aanpassen, of in de CAD tekening de overbodige teksten verwijderen.

Ramen en deuren niet op de lijn

In stap 1 van de CAD import kun je opgeven welke blocks als ramen en deuren geìmporteerd moeten worden. De randvoorwaarde is dat deze blocks met hun insertion point op of in de buurt van een wand liggen. Wanneer dit niet het geval is geeft hij bovenstaande melding en zal het raam of de deur niet geïmporteerd worden.

DXF entiteit wordt niet ondersteund

In de te importeren tekenlaag van de DWG of DXF worden tekenobjecten gebruikt die Vabi Elements niet ondersteunt.

Objecten die niet worden ondersteund zijn: Hatch, Spline, Circle etc.

Objecten die wel worden ondersteund zijn: Line, Pline, Arc, Block (voor ramen en deuren) etc.
Een  Arc wordt automatisch opgedeeld in rechte lijnen.