Voor een maatwerkadvies kunt u in stap 4d kunt u het bewonersgedrag en meterstanden aan de hand van klimaatgegevens (graaddagen) vastleggen. Het bewonersgedrag is belangrijk bij een maatwerkadvies. Het vervangen van een ketel bij hoge setpoints voor de binnentemperatuur, heeft een ander effect dan bij een lage setpoint.
U begint met het invoeren van meterstand en de klimaatgegevens in de vorm van graaddagen (zie Figuur 80). Bij ‘Weerstation’ kunt u een keuze maken welk weerstation het dichtstbijzijnde is gelegen, dit is van belang voor de klimaatgegevens. Geef vervolgens het aantal graaddagen en het gasverbruik van de des betreffende periode op.
Figuur 80 Stap 4d - Bewonersgedrag
Voor het bepalen van de graaddagen en het aantal dagen van de meetperiode kunt u gebruik maken van de graaddagen bibliotheek (zie Figuur 81).
Figuur 81 Ophalen graaddagen uit bibliotheek
Ga als volgt te werk:
Klik op de knop naast het veld ‘Weerstation’. U krijgt een venster zoals in Figuur 81.
Selecteer de dichtstbijzijnde klimaatlocatie in de lijst. Op basis van een postcodetabel wordt een suggestie gedaan voor het dichtstbijzijnde weerstation.
Vul de startdag en de einddag van de energierekening (met meterstand) in. Voor het gebruik van de datumpicker, zie paragraaf Datumpicker.
|
Voor een juiste klimaatcorrectie volgens ISSO publicatie 82 deel 3: een meetperiode bestaat minimaal uit een stookseizoen over de maanden oktober tot en met april en maximaal uit een heel jaar. |
Klik op [Ok] om de dagen en graaddagen in het scherm voor bewonersgedrag in te voeren. Klik op [Annuleren] om de gegevens niet te gebruiken.
Na het klimaat en de meterstand, gaat u het bewonersgedrag opgeven. Vul eerst het aantal bewoners in bij het veld ‘Personen’. Geef vervolgens de jaarlijks gemiddelde binnentemperatuur van het hele huis bij ‘Setpoint’ op. Vervolgens kunt u bij ‘IWP’ de gemiddelde interne warmteproductie door apparaten en verlichting invoeren. Tenslotte kunt u bij ‘Vent. Corr.’ Een correctie op het standaard ventilatievoud in de berekening opgegeven. De ventilatiecorrectiefactor van 1.06 betekent een correctie van 6 procent naar boven op het standaard ventilatievoud.
Bij het vastleggen van het bewonersgedrag kunt u gebruikmaken van één van de twee hulpberekeningen:
1. Bereken gemiddelde binnentemperatuur. Aan de hand van de ingevoerde meterstand, graaddagen, personen, interne warmteproductie (door apparaten en verlichting) en de ventilatiecorrectie, wordt de gemiddelde tempratuur van de ingevoerde woning berekend. Wanneer deze tempratuur overeenkomt met de verwachtingen, dan heeft u de woning en het bewonersgedrag goed in kaart gebracht. Anders moet u de invoer controleren en/of aanpassen.
2. Bereken meterstand. Aan de hand van de opgegeven graaddagen, gemiddelde binnentemperatuur, personen, interne warmteproductie (door apparaten en verlichting) en de ventilatiecorrectie, wordt een bijbehorende meterstand berekend. Wanneer deze meterstand overeenkomt met de verwachtingen, dan heeft u de woning en het bewonersgedrag goed in kaart gebracht. Anders moet u de invoer controleren en/of aanpassen.
Klik op [Ok] om het berekende setpoint, respectievelijk berekende gasverbruik te accepteren. Wijkt dit naar uw oordeel te veel af, klik dan op [Annuleren] en controleer de invoer alvorens de berekening opnieuw uit te voeren.
U kunt de invoer van het bewonersgedrag controleren via het menu Rapportage en kies voor menuoptie <Controle bewonersgedrag (Vabi-Viewer)…>, zie hoofdstuk 16 (Rapportage in de Vabi-Viewer).
Tenslotte kunt u de informatiebron van de opgegeven gegevens verantwoorden. Gebruik indien nodig ook het opmerkingenveld om uw keuzes nader te omschrijven.
|
Wanneer u uw muis op de tekst links van een invoerveld houdt, dan verschijnt na enkele seconden een tooltip met uitleg. Verder kunt u voor meer inhoudelijke informatie ISSO publicatie 82 raadplegen. |
Als u de gegevens heeft ingevoerd, klikt u op de knop [Ok] om de gegevens op te slaan en terug te keren naar het hoofdscherm van de woning. Wilt u de wijzigingen niet opslaan, klik dan op de knop [Annuleren].