Stap 2c - Tapwater

In stap 2c gaat u de gegevens van de warm tapwater installatie invoeren, zie Figuur 35. Conform ISSO 82 kunnen er per woning maximaal twee verschillende installaties worden opgegeven: voor de badkamer en voor de keuken. Indien het warme tapwater voor keuken en badkamer door dezelfde installatie wordt gemaakt, wordt er één installatie opgegeven voor de hele woning.

Net als bij verwarming heeft u de keuze tussen een individueel en een collectief systeem en warmtelevering derden. Bij een collectief systeem zijn er meerdere woningen aangesloten op de warmte-opwekker voor warm tapwater. Er is sprake van warmtelevering door derden als de levering van warmte - waarmee warmtapwater wordt bereid- van buiten het eigen perceel komt.

Figuur 35 Stap 2c Tapwater

Vervolgens selecteert u de opwekker van warm tapwater bereiding. Er is een mogelijkheid om aan te vinken dat er voor dit tapwatersysteem een gecontroleerde kwaliteitsverklaring is:

 

Figuur 36 Kwaliteitsverklaring tapwater

Bij Code wordt de ISSO-codering van de kwaliteitsverklaring ingevuld. Deze kan worden verkregen in de databank gecontroleerde kwaliteitsverklaringen en gelijkwaardigheidsverklaringen van de ISSO en moet handmatig worden ingevuld.

Voor de kwaliteitsverklaring wordt de hulpwaarde bruto tapwaterbehoefte getoond die nodig is bij het bepalen van het juiste rendement van de kwaliteitsverklaring. De hulpwaarde kan pas berekend worden als de installatie in stap 4 gekoppeld is aan een woning en het gebruiksoppervlak is ingevuld.

U kunt de codering reeds overnemen, het rendement laat u bij stap 2 nog open. Als u de woning bij stap 4 (woningen) invult, kunt u bij installaties het rendement opzoeken aan de hand de berekende bruto tapwaterbehoefte.

Bij Rendement kan het rendement van het systeem worden ingevuld, waardoor het standaard rendement wordt overschreven. Bij de kwaliteitsverklaringen, vindt u ook het rendement. Deze is afhankelijk van de bruto tapwaterbehoefte, deze wordt getoond als u de kwaliteitsverklaring aanvinkt. Bij de tapwaterbehoefte kunt het het rendement opzoeken en deze moet handmatig worden ingevuld.

Vervolgens geeft u op of er een douche-wtw in de woning is toegepast. Er is een mogelijkheid om aan te vinken dat er een gecontroleerde kwaliteitsverklaring is voor de douche-wtw.

Bij Code verklaring wordt de ISSO-codering van de kwaliteitsverklaring ingevuld. Deze kan worden verkregen in de databank gecontroleerde kwaliteitsverklaringen en gelijkwaardigheidsverklaringen van de ISSO en moet handmatig worden ingevuld. Bij Rendement kan nu het rendement van het systeem worden ingevuld, waardoor het standaard rendement wordt overschreven. Op de kwaliteitsverklaring vindt u ook het rendement. Deze moet handmatig worden ingevuld.

Indien er douche-WTW is toegepast, is er een mogelijkheid om aan te vinken dat er hiervoor een gecontroleerde kwaliteitsverklaring is:

Figuur 37 Kwaliteitsverklaring douche WTW

Bij Code wordt de ISSO-sleutel van de kwaliteitsverklaring ingevuld. Deze kan worden verkregen op de website van de ISSO en moet handmatig worden ingevuld.

Bij Rendement kan nu het rendement van het systeem worden ingevuld, waardoor het standaard rendement wordt overschreven. In de database met kwaliteitsverklaringen, vindt u ook het rendement. Deze moet handmatig worden overgenomen.

 

Heeft u voor een collectief systeem gekozen, dan moet u, afhankelijk van het type installatie, een aantal gegevens invullen, zie Figuur 38.

Figuur 38 Stap 2c Tapwater - collectief systeem

Voor een collectief systeem geeft u de opstelplaats op, of er een circulatieleiding aanwezig is, eventuele dikte van de isolatie circulatieleiding en het vermogen van de circulatiepomp. U geeft aan of er sprake is van individuele bemetering en of er een individuele afleverset per woning aanwezig is. Heeft u gekozen voor het type collectief indirect gestookte installatie, dan geeft u de isolatiedikte van het boilervat op en de isolatiedikte van leidingen en warmtewisselaar.

 

Heeft u bij tapwater gekozen voor opwekkersysteem warmtelevering derden, dan geeft u aan of er sprake is van individuele bemetering en of er een individuele afleverset per woning aanwezig is, zie Figuur 39.

Figuur 39 Stap 2c Tapwater - warmtelevering derden

 

Bij distributie van het tapwatersysteem geeft u de leidinglengte op, zie Figuur 40. Is het tapwatersysteem voor de badkamer, dan geeft u bij leidinglengte naar keuken ‘NVT’op. Is het tapwatersysteem voor de hele woning, dan geeft u zowel de leidinglengte naar keuken als naar badkamer op. Is het tapwatersysteem voor de keuken, dan geeft u bij bij leidinglengte naar badkamer ‘NVT’op.

Figuur 40 Stap 2c Tapwater - distributie

Een eventueel aanwezige zonneboiler is onderdeel van het tapwatersysteem geworden. U geeft aan of er een zonneboiler aanwezig is, zie Figuur 41.

Figuur 41 Stap 2c Tapwater - zonneboiler

Behalve oppervlak, oriëntatie en helling geeft u ook het volume opslagvat op, het aantal aangesloten woningen, of het een PVT-systeem is en of het een zonnekeurlabel heeft.

Een zonneboiler kunt u alleen opgeven bij een tapwatersysteem voor de badkamer of de hele woning. Het is conform ISSO 82 niet mogelijk om een zonneboiler op te geven bij de keuken.

Er is een mogelijkheid om aan te vinken dat er een gecontroleerde kwaliteitsverklaring is voor de zonneboiler, zie Figuur 42.

 

Figuur 42 Kwaliteitsverklaring zonneboiler

Bij Code wordt de ISSO-codering van de kwaliteitsverklaring ingevuld. Deze kan worden verkregen in de databank gecontroleerde kwaliteitsverklaringen en gelijkwaardigheidsverklaringen van de ISSO en moet handmatig worden ingevuld. Zonbijdrage en hulpenergie kunnen worden overgenomen van de kwaliteitsverklaring, waardoor de standaard waarden hiervoor worden overschreven. Op de kwaliteitsverklaring vindt u ook de zonbijdrage en de hulpenergie. Deze moet handmatig worden ingevuld.

Is er sprake van een PVT-systeem, dan geeft u de zonnepanelen op, zie Figuur 43. Heeft het PVT-systeem een kwaliteitsverklaring, dan geeft u -naast de bij Figuur 42 beschreven code, zonbijdrage en hulpenergie- ook het wattpiekvermogen op. Deze moet handmatig worden overgenomen van de kwaliteitsverklaring.

Figuur 43 Kwaliteitsverklaring PVT-systeem

Tapwatersysteem 1 is nu compleet ingevuld. Hebben badkamer en keuken een verschillende installatie, dan kunt u het tweede systeem opgeven op overeenkomstige wijze als hiervoor beschreven. Is tapwatersysteem 1 voor de badkamer, dan geeft u de keuken op bij systeem 2 en vice versa.

Tenslotte kunt u de informatiebron van de opgegeven gegevens verantwoorden. Gebruik indien nodig ook het opmerkingenveld om uw keuzes nader te omschrijven.

Via instellingen algemeen in het startscherm, kunt u bij standaard waarden opgeven welke informatiebron u standaard wenst te gebruiken, zie paragraaf Standaard waarden.

Wanneer u uw muis op de tekst links van een invoerveld houdt, dan verschijnt na enkele seconden een tooltip met uitleg. Verder kunt u voor meer inhoudelijke informatie ISSO publicatie 82 raadplegen.

Het tapwatersysteem bevat veel invoervelden, sommige zijn gegroepeerd en kunt u desgewenst inklappen door op de blauwe balk te klikken. Het pijltje rechts in de blauwe balk geeft aan of deze in- of opengeklapt is.

Als u de gegevens heeft ingevoerd, klikt u op de knop [Ok] om de gegevens op te slaan en terug te keren naar het hoofdscherm van de installatie. Wilt u de wijzigingen niet opslaan, klik dan op de knop [Annuleren].