Indien u behoefte heeft aan meer inzicht in de adviesberekeningen, dan kunt u deze vinden in de rapporten ‘EPA-U Advies – Huidige situatie’ en ‘EPA-U Advies – Variant #’.
Klik boven in de linker kolom van de Vabi-Viewer op het rapport ‘EPA-U Certificaat – Huidige situatie’. Dit rapport wordt nu geopend. Meer informatie over het gebruik van de Vabi-Viewer vindt u in hoofdstuk 12 (De resultaten in de Vabi-Viewer).
In de inhoudsopgave in de linkerkolom van de Vabi-Viewer ziet u nu vijf hoofdstukken:
17. Beschrijving van de invoergegevens. In dit hoofdstuk worden alle invoergegevens in tabellen getoond. Dit zijn de gegevens waarmee de EPA-U Rekenkern daadwerkelijk heeft gerekend.
18. Energiegebruik. In dit hoofdstuk wordt zowel voor het gebouw als per sector het totale energiegebruik en het energiegebruik per deelpost in grafieken en tabellen weergegeven. Het energiegebruik is opgesplitst in primaire energie, gas, elektriciteit, externe warmtelevering en CO2-emissie.
19. Analyse van de warmte- en koudebehoefte. In dit hoofdstuk wordt de warmte- en koudebehoefte voor het gebouw en per sector gepresenteerd. Daarbij worden voor de warmte- en koudebehoefte de aparte warmtestromen uitgesplitst.
20. Comfort. In dit hoofdstuk wordt het thermische comfort per sector behandeld.
21. Klimaat. In dit hoofdstuk worden de gebruikte buitentemperaturen en de zonnestraling op het horizontale vlak getoond. Dit zijn altijd de 12 maanden van TRY De Bilt (Test Reference Year).
Een volledige beschrijving van deze rapporten is overbodig. De rapporten zelf bevatten genoeg begeleidende teksten om de resultaten juist te interpreteren.
Twee grafieken verdienen echter extra aandacht bij het opstellen en doorrekenen van varianten.
De eerste grafiek (zie Figuur 79) toont de verdeling van het primaire energiegebruik over de verschillende deelposten. U vindt deze grafiek in paragraaf 2.1.1.1 van het rapport in de viewer.
Aan de hand van deze verdeling heeft u een overzicht van de belangrijkste deelposten voor het gebouw.
|
Zorg dat uw maatregelen ook evenredig aansluiten op deze verdeling. Zo voorkomt u onnodig doorrekenen van maatregelen die er niet toe doen. |
Figuur 79 Grafiek verdeling primair energieverbruik
De tweede grafiek toont de verdeling van de maandelijkse warmtestromen voor de berekening van de warmtebehoefte van het gebouw (zie Figuur 80). U vindt deze grafiek in paragraaf 3.1.4 van het rapport in de viewer. Even verderop vindt u dezelfde soort grafiek, maar dan voor de koudebehoefte.
Deze grafiek is van belang als u maatregelen wilt treffen voor het energiegebruik van ruimteverwarming. Daarnaast kunnen met dit diagram bijvoorbeeld ook de consequenties van aanpassingen in gebruikstijden, apparatuur of verlichting op het energiegebruik van ruimteverwarming inzichtelijk worden gemaakt.
U kunt hierbij gebruikmaken van de volgende richtlijnen:
§ Hoge transmissieverliezen kunt u oplossen door het isoleren van wanden, deuren, vloeren en daken. Of door het vervangen van enkel of dubbelglas door bijvoorbeeld HR++-glas.
§ Hoge ventilatieverliezen kunt u aanpassen met het ventilatiesysteem, de voorziening in gevels en warmteterugwinning (WTW).
§ De interne warmteproductie is afhankelijk van de aanwezige personen, apparaten, verlichting en ventilatoren in het gebouw.
§ Zon door ramen kunt u reduceren doormiddel van zonwerend glas, handmatige of automatische zonwering en luifels.
§ Tenslotte kunt u gebruikmaken van zonnecollectoren voor ruimteverwarming om de warmtebehoefte te verminderen.
Figuur 80 Grafiek verdeling warmtestromen per maand voor de warmtebehoefte