Een zonneboiler of zonnecellen bewerken

Om in de lijst met zonnesystemen (zie Figuur 26) een systeem te bewerken, selecteert u het gewenste systeem met de linker muisknop en klikt u op de knop [Bewerken].

U kunt overigens ook direct ‘dubbelklikken’ op het gewenste zonnesysteem. Daarnaast krijgt u met de rechtermuisknop een contextmenu, waarin de optie [Bewerken] staat.

Figuur 27 Stap 2f - Bewerken zonnesysteem

Nadat u op [Bewerken] heeft geklikt verschijnt het invoerscherm voor een zonnesysteem (zie Figuur 27). U start met de naam van het zonnesysteem. Hiermee kunt u in de lijst van zonnesystemen het betreffende systeem simpel terugvinden.

Vervolgens gaat u in de andere invoervelden het zonnesysteem nader specificeren. Het invoerveld ‘Oppervlak’ betreft het netto oppervlak van de glasplaat van het zonnesysteem. Dit oppervlak wordt gebruikt voor het bepalen van de opvallende zonnestraling.

Bij het invoerveld ‘Type’ bepaalt u of het gaat om een zonnecollector (voor warm water) of fotovoltaïsche cellen (PV).

Indien u kiest voor een zonnecollector, kunt u aangeven of de warmtewinsten worden benut voor ruimteverwarming, warm tapwater of beide. In het geval van de optie ‘Beide’ wordt de helft van de warmtewinst toegekend aan ruimteverwarming en de andere helft aan warmtapwater bereiding.

Kiest u echter voor fotovoltaïsche cellen, dan kun u het type cel opgeven. Hierbij kunt u kiezen tussen amorfe, multikristallijn en monokristallijn. Deze staan in volgorde van een laag naar een hoog omzettingsrendement.

Alleen bij fotovoltaïsche cellen is er ook een mogelijkheid om aan te vinken dat er voor deze collector een kwaliteitsverklaring is:

Figuur 28 Kwaliteitsverklaring PV-cel

Bij code wordt de code van de kwaliteitsverklaring van BCRG databank ingevuld. Wanneer geen juiste of kloppende code wordt ingevoerd, zal er worden weergegeven dat de code niet juist is. Bij piekvermogen [W/m2] kan nu het piekvermogen worden ingevuld, waardoor het standaard piekvermogen volgens het beslisschema wordt overschreven.

Tenslotte geeft u met de ‘Oriëntatie’ en de ‘Hoek’ de positie van het zonnesysteem aan. De positie heeft invloed op de hoeveelheid opvallende zonnestraling. De hoek is ten opzichte van het horizontale vlak. Indien als oriëntatie [Horizontaal] wordt gekozen, dan hoeft de hoek niet worden ingevuld (deze is automatisch nul graden).

Klik op de knop [Ok] om de gegevens toe te passen. Of klik op [Annuleren] om de wijzigingen te annuleren. Vervolgens komt u weer terug in de lijst met zonnesystemen. U ziet hier de belangrijkste gegevens van de ingevoerde zonnesystemen.