Omschrijving

Visualisatie

[kleur]
Een constructie kan gevisualiseerd worden door middel van een kleur. Bij Eigenschappen-Bouwdelen kun je overzichtelijk je bouwdelen herkennen in de tabel en in het 3D model.

Type

[keuze]
De constructietypen worden door het programma in een geometrie automatisch herkend en kunnen automatisch toegewezen worden in een bouwkundig sjabloon;

§ Vloer; de vloer kan automatisch toegewezen worden aan alle onderste vlakken van ruimten. We onderscheiden hier tussenvloeren en vloeren die aan de buitenlucht of grond grenzen.

§ Plat dak; het platte dak kan automatisch toegewezen worden aan alle bovenste horizontale vlakken die aan de buitenlucht grenzen. Mocht het vlak niet horizontaal zijn, wordt het vlak automatisch een hellend vlak.

§ Hellend dak; het hellende dak kan automatisch toegewezen worden aan alle bovenste diagonale vlakken die aan de buitenlucht grenzen. Mocht het vlak horizontaal zijn, dan wordt het vlak automatisch een plat dak.

§ Gevel of scheidingswand; De gevel- of scheidingswanden kunnen automatisch toegewezen worden aan alle verticale of nagenoeg verticale vlakken van een ruimte. We onderscheiden hier tussenwanden en wanden die aan de buitenlucht grenzen. Deze wanden kunnen zowel dragend als niet dragend zijn.

§ Paneel; Een paneel kan automatisch toegewezen worden aan alle toegewezen panelen. Deze deelvlakken dienen handmatig bepaald te zijn in de geometrie. Zie Deelvlakken toevoegen.

§ Raam; Een raam kan automatisch toegewezen worden aan alle toegewezen ramen. Deze deelvlakken dienen handmatig bepaald te zijn in de geometrie. Zie Deelvlakken toevoegen.

§ Deur; Een deur kan automatisch toegewezen worden aan alle toegewezen deuren. Deze deelvlakken dienen handmatig bepaald te zijn in de geometrie. Zie Deelvlakken toevoegen.

Welke deelconstructies automatisch toegewezen moeten worden, kun je per ruimte aangeven in het ruimtesjabloon Bouwkundig.

Invoer

[keuze]
Hiermee bepaal je hoe je de constructie bepaalt en berekent.

§ Materiaallagen; met deze mogelijkheid geef je een constructie op via een pakket aan voorgedefinieerde materialen. De Rc- of U-waarde van de gehele constructie wordt dan automatisch voor je uitgerekend aan de hand van de huidige normering.
Bij deze optie moeten er Materialen gedefinieerd zijn.

§ Rc en massa; met deze mogelijkheid geef je zelf een Rc-waarde op. Dit betekent een versimpelde berekening en kan handig zijn als de materialisering nog niet bekend is.
Bij deze optie hoef je geen Materialen op te geven.

§ Standaardraam: wanneer je gekozen hebt voor type raam, kan worden gekozen voor de invoergegevens voor een standaard raam

§ Klimaatraam: wanneer je gekozen hebt voor type raam, kan worden gekozen voor de invoergegevens voor een klimaatraam. Dit betreft Glasgegevens binnen en buiten, en eventuele Ventilatie. Ook kunnen er net als bij “Standaard raam” de Kozijngegevens en eventuele Zonwering opgegeven worden.

warning1.png

WV KL

Voor een warmteverliesberekening 2017, koellastberekening en een gebouwsimulatie is het aan te bevelen de wandconstructie via materiaallagen op te geven. Wordt de constructie opgegeven door de Rc en massa in te vullen, zal het programma hiervoor een constructie kiezen bestaande uit drie lagen, te weten steen-isolatie-steen.

 

warning1.png

GS

Geef voor een gebouwsimulatie de constructie via materiaallagen op. Voor een thermisch actieve laag in de constructie is dit noodzakelijk.