Stap 6b - Fitfactoren voor een gebouw

Voor elke deelpost kunt u een fitfactor invoeren. Deze factor wijzigt het energiegebruik van de betreffende deelpost. Wees echter voorzichtig met fitfactoren, ze kunnen onvoorspelbaar zijn (hebben ook relatie met andere deelposten) en verlagen de transparantie van uw invoer.

Indien u de fitfactor voor verlichting naar boven aanpast, betekent dit een verhoging van de interne warmteproductie. Een verhoging van de interne warmteproductie resulteert in een lager energiegebruik voor verwarming. Als er koeling aanwezig is, kan dezelfde wijziging juist weer een verhoging van het energiegebruik voor koeling als gevolg hebben. Et cetera.

Figuur 59 Stap 6b - Fitfactoren

Een fitfactor van 1 betekent geen correctie. Een fitfactor van 1.1 betekent een positieve correctie van de deelpost met 10 procent naar boven. Een fitfactor van 0.9 betekent een negatieve correctie van de deelpost met 10 procent naar beneden.

warning1.png

Een verandering van een fitfactor voor de ene deelpost, kan ook invloed hebben op het energiegebruik van andere deelposten.

Het is bekend dat met de huidige formulestructuur (ISSO 75.3 herziene versie 2009 en herziene versie 2011) het berekend energieverbruik voor koeling (veel) lager is dan in de werkelijkheid. Dit komt omdat de formulestructuur voor de koelbehoefte uitgaat van een maandgemiddelde temperatuur. Omdat over niet al te lange tijd (medio 2012) de ISSO rekenmethodiek wordt vervangen door een op de norm NEN 7120 afgestemde methode wordt dit niet meer in de huidige labelmethodiek aangepast.

Geadviseerd wordt om zelf een berekening voor het energieverbruik voor koeling te maken en aan de hand daarvan kunt u de fitfactor voor koeling aanpassen.

Klik op de knop [Ok] om de gegevens toe te passen. Of klik op [Annuleren] om de wijzigingen te annuleren. Vervolgens komt u weer terug bij de substappen voor het fitten.