Bevochtiging / ontvochtiging

Bevochtiging/ontvochtiging aanwezig

[optie] GS EPG
Hier kan er gekozen worden of er met een bevochtiger/ontvochtiger gerekend moet worden. In dit scherm kunnen de productgegevens van de luchtontvochtiger opgegeven worden. Het gaat hier dus om een specificatie van de koeler. Uit het opgegeven thermisch vermogen dat afgegeven kan worden bij een bepaalde wateraanvoertemperatuur, luchtaanvoertemperatuur en vochtcondities wordt de effectiviteit van de batterij bepaald. Het rekenprogramma is dan ook onder andere condities (luchthoeveelheden, aanvoertemperaturen, vochtgehalten) in staat het maximum thermisch vermogen te bepalen. De werkelijke luchthoeveelheden (onder de opgegeven bedrijfsomstandigheden) worden gespecificeerd bij de toevoerventilator, de aanvoertemperaturen bij de stooklijnen voor water en lucht. De koeler / ontvochtiger wordt geregeld op temperatuur en vocht.

Setpoint RV

[%RV] GS
Hier kun je opgeven wanneer het systeem de lucht moet bevochtigen/ontvochtigen. Als de relatieve luchtvochtigheid voor bevochtigen onder en voor ontvochtigen boven dit setpoint komt, treedt dit onderdeel in werking.

De vochtcondities zijn van belang, omdat in het geval van ontvochtiging voor een groot deel het vermogen en daarmee de effectiviteit van de koelbatterij te bepalen zijn.

De relatieve vochtigheid wordt geregeld op het Regelvertrek.

isso.gif

GS

ISSO Publicatie 32 (2011), paragraaf 5.3

Ontwerpcriteria voor vochtigheid

ISSO-digitaal

Type

[keuze] EPG
Het type bevochtiger geldt alleen voor de energie prestatie .
Bij de keuze stoom elektrisch wordt voor de energieprestatie berekening EPG de energiedrager elektriciteit gebruikt om de energie voor bevochtiging te leveren, voor de overige keuzen levert het verwarmingssysteem met de opwekkers en energiedragers de benodigde energie.

      Stoom gas: Via een gaatjesbuis wordt stoom in de lucht geblazen, die in één of meer kleine gasketels wordt opgewekt. Dit kan door het verdampen van water.
Deze apparaten verhitten met een met gas gevoed verwarmingselement het water, om de hierbij verkregen damp gecontroleerd bij de lucht te voegen.

      Stoom elektrisch: Via een gaatjesbuis wordt stoom in de lucht geblazen, die in één of meer kleine elektrische ketels wordt opgewekt. Dit kan door het verdampen van water.
Deze apparaten verhitten met een elektrisch verwarmingselement het water, om de hierbij verkregen damp gecontroleerd bij de lucht te voegen.

      Ultrasonisch: Bij deze methode vindt verstuiving van water plaats door middel van ultrasoontrillingen in aerosolen. De aanwezige lucht in het kanaal waarin deze trillingen plaatsvinden neemt de nevel snel op. Via een ventilator vindt luchtverplaatsing plaats. De bevochtigingsgraad kan met deze wijze van bevochtiging hoog worden.

      Adiabatisch: Adiabatisch betekent letterlijk: zonder warmte-uitwisseling met de omgeving. In een adiabatisch proces is er dus geen sprake van warmteoverdracht maar compressie leidt tot opwarming en expansie tot afkoeling.

Vochtterugwinning aanwezig

[optie] EPG
Als er vochtterugwinning wordt toegepast, kan dit hier worden opgegeven. Bij vochtterugwinning wordt een reductie op de energiebehoefte voor bevochtigen in rekening gebracht, zie par. 18.2 NEN 7120.

EPG

NEN 7120, paragraaf 18.2

Bepaling energiegebruik voor bevochtiging  - rekenregels

BRISwarenhuis