Luchtdistributie

Luchtkanalen aanwezig

[optie] EPG
Voor het ventilatiesysteem kan worden aangegeven of er luchtkanalen aanwezig zijn. Hiermee kan worden aangegeven of de lucht centraal of decentraal wordt toegevoerd of afgezogen. Bij een centraal systeem met luchtkanalen wordt afhankelijk van de luchtdichtheidsklasse van de luchtkanalen, een correctie toegepast op de in rekening te brengen ventilatiecapaciteit.

Luchtkanalen inpandig of binnen het gebouw

[optie] EPG
Voor de energieprestatieberekening EPG kan hier worden aangegeven voor woningbouw of de luchtkanalen binnen het gebouw liggen. Dit wordt alleen gevraagd indien luchtkanalen aanwezig zijn en er een verwarmingsbatterij in het systeem aanwezig is; mede hiermee wordt het distributierendement bepaald voor het verwarmingssysteem, zie tabel 14.2 NEN 7120. Voor utiliteitsbouw heeft dit geen invloed.

EPG

NEN 7120, paragraaf 14.3.3.1

Rekenwaarden intern distributierendement

BRISwarenhuis

 

Geisoleerde luchtkanalen

[optie] EPG
Voor de energieprestatieberekening EPG kan hier worden aangegeven voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw of de luchtkanalen zijn geisoleerd of niet. Dit wordt alleen gevraagd indien luchtkanalen aanwezig zijn en er een verwarmingsbatterij in het systeem aanwezig is; mede hiermee wordt het distributierendement bepaald voor het verwarmingssysteem, zie tabellen 14.2 en 14.5 NEN 7120.

EPG

NEN 7120, paragraaf 14.3.3.1

Rekenwaarden intern distributierendement

BRISwarenhuis

 

Luchtdichtheidsklasse

[keuze] EPG
De luchtdichtheidsklasse van de luchtkanalen in het systeem kunnen hier worden opgegeven. Dit wordt alleen gevraagd indien er luchtkanalen aanwezig zijn. Afhankelijk van de opgegeven klasse wordt een correctie toegepast op de in rekening te brengen ventilatiecapaciteit, zie tabel 4 NEN 8088.

De toelaatbare luchtlekkage van appendages wordt volgens de norm NEN-EN 1751 gerelateerd aan luchtdichtheidsklassen (A, B, C en D). Klasse D is het meest luchtdicht. Om de gewenste luchthoeveelheid te behalen, zal een ventilator meer dan 20% meer lucht moeten blazen in een kanaal dat voldoet aan luchtdichtheidsklasse A dan in een kanaal dat voldoet aan luchtdichtheidsklasse C.

      Onbekend;

      Klasse A;

      Klasse B;

      Klasse C;

      Klasse D.

EPG

NEN 8088-1, paragraaf 5.5.3

Correctie voor luchtlekken in ventilatiekanalen, tabel 4.

BRISwarenhuis

 

http://www.cmk-luchttechniek.nl/friksbeheer/wp-content/uploads/2014/03/Luka-logo.jpg

LUKA Handboek, M.1.00

Luchtdichtheid

Website LUKA

Plaatsing inblaas

[keuze] EPG
Voor woningbouw kan voor de energieprestatie berekening worden aangegeven of er centrale inblaas of inblaas aan de gevels wordt toegepast, zie tabel 14.2 NEN 7120. Dit wordt alleen gevraagd indien er luchtkanalen aanwezig zijn en er een verwarmingsbatterij is opgegeven. Mede afhankelijk van de inblaas wordt het distributierendement van het verwarmingssysteem bepaald.

      Centrale inblaas;

      Inblaas aan de gevels.

EPG

NEN 7120, paragraaf 14.3.3.1

Rekenwaarden intern distributierendement

BRISwarenhuis

 

Temperaturen

[keuze] WV GS
De stooklijnen zijn bij een luchtbehandelingskast van belang ter optimalisatie en energieterugdringing. Bij temperaturen geef je aan hoe de stooklijn geregeld wordt. Dit kan geschieden door de volgende mogelijkheden:

      Standaard; deze instelling gaat uit van een constante temperatuur voor dag- en nachtbedrijf van standaard 18°C;

      Constant; met een constante; een zelf gedefinieerde temperatuur voor dag- en nachtbedrijf, standaard 18 à 19 °C.

      Buitenlucht; door middel van een curve. Per waarde van de buitentemperatuur (Tbuiten) kan een waarde van inblaaslucht (Tlucht) opgegeven worden. Dit kan zowel voor het dag- als nachtbedrijf. Voor meer informatie betreft optimalisatie van stooklijnen verwijzen we naar ISSO 68.

      Retourlucht; door middel van een curve. Per waarde van de retourtemperatuur (Tretour) kan een waarde van de inblaaslucht (Tlucht) opgegeven worden. Dit kan zowel voor het dag- als nachtbedrijf.

isso.gif

ISSO Publicatie 68 (2002)

Energetisch optimale stook- en koellijnen voor klimaatinstallaties in kantoorgebouwen

ISSO-digitaal