1.5 – Release voorjaar 2014

10-6-2014

1.    Performance geometrie

        Het schakelen tussen verschillende schermen met een geometrie is versneld. Hierdoor is de laadtijd van het opnieuw openen van de geometrie in een groot project 90% korter geworden.

2.    Nieuwe tekenfuncties geometrie

        Met de nieuwe tekenfunctie “Kopiëren” kunnen een of meerdere ruimten en/of ramen tegelijk gekopieerd worden.

        Nadat meerdere geometrische objecten geselecteerd zijn via de tekenfunctie “Selecteren”, kunnen deze objecten tegelijk gekopieerd, verplaatst of verwijderd worden via de tekenfuncties “Kopiëren”, “Verplaatsen” of “Verwijderen”. De selectie wordt dus onthouden wanneer je naar een andere tekenfunctie gaat.

        In de tekenfunctie “Selecteren” kan met een selectie box een selectie gemaakt worden van meerdere geometrische objecten. Er kan een ruimte geselecteerd worden door op een ruimte te dubbelklikken. De gehele geometrie kan geselecteerd worden met Ctrl-A.

        In het menu-item “Bouwdelen” kan een ruimte geselecteerd worden, waardoor alle bouwdelen van een ruimte in de lijst met bouwdelen worden geselecteerd.

3.    Nieuwe weergavefuncties geometrie

        De look-n-feel van de geometrie is gewijzigd. Hierbij zijn de kleuren van de omgeving gewijzigd, wordt het grid verborgen als er geen tekenfunctie actief is, en hebben de lijnen en punten van de geometrie een andere uitstraling gekregen.

        Er zijn nieuwe weergaven toegevoegd, waaronder een boven-, voor-, achter-, linker zij- en rechter zijaanzicht en een parallelle (isometrische) projectie. De standaard weergave is 3D perspectief.

        Met de nieuwe tekenfunctie “Plaats doorsnede” kan een doorsnede gemaakt worden van het gebouw. Met de tekenfunctie “Alles weergeven” kan de doorsnede verwijderd worden.

        Met de nieuwe weergave “2D Plattegrond” kan een bouwlaag aangeklikt worden, waarna een plattegrond met ruimtenummers en –namen van de aangewezen bouwlaag wordt weergeven.

        Met de nieuwe functie “Exporteer plattegronden” worden alle plattegronden van een geometrie in het project onder “Projectgegevens > Projectgegevens > Foto’s en tekeningen” opgeslagen, waarna de plattegronden automatisch in de uitvoer worden weergegeven.

4.    Rapportages worden opgeslagen in VP-bestand

        De TXT en RTF rapportages van de modules Warmteverlies, Koellast, Gebouwsimulatie en EPG worden nu opgeslagen in het VP-bestand. Hierdoor hoef je een opnieuw geopend project niet meer opnieuw door te rekenen om een rapportage in te zien.

        De RTF rapportage kan nu ook worden opgeslagen als docx-, doc- of pdf-bestand.

5.    EPG

        Lineaire thermische bruggen kunnen gedetailleerd doorgerekend worden. Dit betekent dat er de koudebruggen per rekenzone ingevoerd kunnen worden.

        Als bij “Projectgegevens > Projectinstellingen > Rekenmethoden” de invoer “Ψ-waarden (koudebrug) voor transmissie op “Uitgebreid” wordt gezet, dan verschijnt er onder “Eigenschappen” en nieuw menu-item “Lineaire koudebruggen”.

        De EPC berekening is aangepast conform NEN 1068:2012 inclusief wijzigingsblad C1. Hiervoor is invoer gewijzigd.

        Er kan een gelijkwaardigheidsverklaring voor ventilatie voor woningbouw, zoals opgesteld volgens de VLA methodiek, ingevoerd worden. Zie hun website voor meer informatie.

        Er kunnen nu meer dan 9 ventilatoren worden opgegeven.

        Er kunnen nu zonnecollectoren met een oppervlakte groter dan 100 m² ingevoerd worden.

        EPCheck is opgenomen in de setup van Vabi Elements.

6.    Afmeldprotocol EPG

        Er kan automatisch een voorlopig energielabel certificaat (PreLabel) gegenereerd worden van een utiliteitsgebouw.

        Een utiliteitsgebouw kan automatisch afgemeld worden via de website van de RVO. Hiervoor dient u als afmelder gecertificeerd te zijn, en u dient over een inlog voor ep-online.nl te beschikken.

        Nadat een utiliteitsgebouw automatisch is afgemeld, dan kan er en definitief energielabel certificaat gegenereerd worden.

7.    Gebouwsimulatie

        Er is een nieuw menu-item “vrije dagen” toegevoegd, waarin vakantiedagen en feestdagen ingevoerd kunnen worden. Tijdens deze perioden kunnen de interne warmtepoductie, de installatie en de teluren anders ingesteld worden. In de rapportage wordt weergegeven of en hoeveel dagen er met vrije dagen gerekend is.

        De bypass van een WTW in een luchtbehandelingskast kan nu op drie manieren geregeld worden: Geen bypass, inblaastemperatuur geregelde bypass en buitentemperatuur geregelde bypass.

        Er zijn drie nieuwe afgifte-apparaten toegevoegd: 4-pijps klimaatplafond, DX koeling en lokale elektrische verwarming.

        De glasnetwerkberekening is aangepast voor Gebouwsimulatie en Koellast. Indien de glasgegevens (g-waarde, LTA, ABS, D) niet met elkaar overeenkomen, dan wordt de g-waarde behouden en wordt de doorlating aangepast. Er komt een melding als een waarde wordt aangepast.

        Er kan een negatieve warmte productie (koude productie) ingevoerd worden voor apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koelapparaten in een supermarkt.

        De RTF rapportage van Gebouwsimulatie is geüpdatet met de volgende onderdelen: 
<< Nummering bouwdelen aangepast. Oppervlakten bouwdelen aangepast. Temperatuur keerzijde bouwdelen toegevoegd. Uitwisselend vermogen WTW aangepast. Voelbaar en latent deel personen toegevoegd. Thermisch actieve lagen in constructies toegevoegd. >>

8.    Comfort Grafieken Gebouwsimulatie

        De ATG grafiek is vernieuwd, conform de nieuwe ISSO publicatie 74 van 2014.
Hierin zijn de onder- en bovengrenzen van de drie comfortklassen gewijzigd, en is de bepaling van de gemiddelde buitentemperatuur aangepast.

        Er is een comfortgrafiek toegevoegd conform de Frisse Scholen Toets van april 2012.

        Er is een comfortgrafiek toegevoegd die overeen komt met de Europese norm NEN-EN 15251 van 2007. Waarbij de ATG en de Frisse Scholen toets Nederlandse methodieken zijn, kan de NEN-EN 15251 in Europa toegepast worden.

9.    Rekenstatus

        Er is een nieuw scherm met een overzicht van alle berekeningen in een project. Hierin worden alle berekeningen van de modules en varianten bijgehouden.

        Je kunt op een berekening klikken, waardoor de berekening gestart wordt. Hierbij wordt de voortgang van de berekening in de rekenstatus weergegeven.

        Per berekening wordt weergegeven wanneer de berekening voor het laatst beëindigd is en of de berekening succesvol is uitgevoerd.

        De status van een berekening wordt opgeslagen in

10. Foutmeldingen scherm

        Het foutmeldingen scherm onderin heeft en nieuw uiterlijk gekregen.

        Het weergeven en verbergen van het foutmeldingen scherm reageert beter.

        De foutmeldingen kunnen naar het klembord gekopieerd worden en ze kunnen opgeslagen worden in een Excel bestand.

        De omschrijving van de foutmeldingen van Warmteverlies zijn duidelijker geworden. Deze foutmeldingen hebben een uniek nummer gekregen, zodat foutmeldingen beter te traceren zijn.

11. Overig

        In het scherm eigenschappen > bouwdelen is een potloodje toegevoegd, waarin de eigenschappen van de keerzijde weergegeven worden.

        Uitbreiding rapportage Warmteverlies; qv;10 wordt in de uitvoer weergegeven en de reductie opwarmtoeslag ten gevolge van ventilatie in nachtstand tijdens opwarmen gebouw wordt duidelijker weergegeven.

        Er is een melding toegevoegd dat Vabi elements opnieuw opgestart moet worden nadat de taal, het 3D rendersysteem en/of het bibliotheek pad is gewijzigd. Vabi Elements wordt hierna automatisch opnieuw opgestart.

12. Service updates

        Het klimaatbestand “NEN5060 ref TO2 streng” is geupdatet, waardoor de windafhankelijke infiltratie bij dit klimaatbestand beter rekent.

        Warmteverlies; De fractie Z voor correctie infiltratie wordt alleen toegepast indien een Qv;10 of een infiltratievoud per vierkante meter gevel/buitenoppervlak is ingevoerd.

        Gebouwsimulatie: Een berekening met binnentemperaturen boven 99 oC wordt nu correct uitgevoerd.

        De gekozen ruimte sjablonen in stap 5 van de utiliteitswizard wordt nu gekoppeld aan de aangemaakte ruimten.

        De beschaduwingsberekening van is geoptimaliseerd. Een berekening van complexe ruimten met veel vlak oriëntaties mislukte. Dit is opgelost.

        Wanneer er op een deeplink werd geklikt, dan verscheen er en foutmelding omdat er en nieuwe tabblad werd geopend. Deze foutmelding is verwijderd.

        In sommige situaties kon een deur of raam niet verplaatst worden in een wand. Dit probleem is verholpen.

        Tussenvloeren krijgen nu automatisch de constructie van het bouwkundige sjabloon van de eronder liggende ruimte.

        EPG rekende niet als de koudeopwekker geen vermogen had. Nu rekent de EPG indien het een enkelvoudige opwekker is.

        Er kan nu boven in het menu van variant geschakeld worden, nadat Vabi Elements is geopend door een VP-bestand in de Windows Verkenner te openen.