1.4 – Release najaar 2013

17-12-2013

1.    Invoer van varianten

        Via projectgegevens > varianten kan een variant of meerdere varianten aangemaakt worden. Bij het aanmaken van een nieuwe variant wordt een kopie gemaakt van de huidige actieve variant.

        Bovenin de toolbar is een keuze van een variant toegevoegd. Hiermee maak je een variant actief.

        Via het scherm eigenschappen > ruimten kunnen per variant andere ruimtesjablonen gekoppeld worden.

        Bij varianten wordt de projectbibliotheek en de geometrie niet gewijzigd. Deze blijven bij alle varianten gelijk.

        De actieve variant wordt doorgerekend.

2.    Uitvoer, Word rapportages (RTF)

        De Word rapportage voor Koellast is gewijzigd, zodat de opmaak conform Warmteverlies en EPG rapportages van Vabi elements is, en zodat de inhoud gelijkwaardig is aan de rapportage van Vabi UO VA102.

        De Word rapportage voor Gebouwsimulatie is gewijzigd, zodat de opmaak conform Warmteverlies en EPG rapportages van Vabi elements is, en zodat de inhoud gelijkwaardig is aan de rapportage van Vabi UO VA114.

        Voor Warmteverlies, Koellast en Gebouwsimulatie is een verkorte versie van de Word rapportage toegevoegd, waarbij alleen de gebouwtotalen worden weergegeven.

        Er is een toolbar toegevoegd met nieuwe functies waarbij je de weergave van de rapportage kunt wijzigen. De nieuwe rapportagefuncties zijn: printen, exporteren naar Word, zoom out, zoom in, zoom pagina, zoom paginabreedte, pagina weergave, normale weergave, navigatie weergeven, ga naar vorige pagina, ga na volgende pagina, ga naar paginanummer, zoek tekst in rapportage.

        Er is een navigatie aan de Word rapportages toegevoegd, waarmee je in een linker view een inhoudsopgave in een boomstructuur kunt weergeven. Hierin kun je de paragrafen aanklikken, waarbij je naar de betreffende paragraaf in het document springt.

        Bij de rapportages van Warmteverlies, Koellast, Gebouwsimulatie en EPG zijn afbeeldingen toegevoegd, zoals foto’s en tekeningen, logo van de adviseur en logo van de opdrachtgever.

        In de rapportages van Warmteverlies, Koellast en EPG zijn de underscores “_” gewijzigd in spaties.

3.    Uitvoer, belastingduurkromme

        In de belastingduurkromme kan een minimaal en maximaal vermogen opgegeven worden van het preferente opwekkingstoestel.

        Afhankelijk van de opgegeven vermogensgrenzen, wordt de energiebehoefte per opwekker (de oppervlakten onder de belastingduurkromme), berekend en weergegeven.

        De waarden van de belastingduurkromme kunnen geëxporteerd worden naar Excel.

        De grafiek kan opgeslagen worden als afbeelding. De teksten bij de grafiek zijn aangepast, zodat de teksten leesbaar zijn.

4.    Uitvoer, daguitvoer grafiek

        De ingestelde waarden van de daguitvoergrafiek worden onthouden.

        De waarden van de daguitvoergrafiek kunnen geëxporteerd worden naar Excel, zodat er een aangepaste daguitvoer als tabel opgeslagen kan worden.

        De grafiek kan opgeslagen worden als afbeelding. De teksten bij de grafiek zijn aangepast, zodat de teksten leesbaar zijn.

5.    Uitvoer, navigatie niveau “resultaten”

        Het linker navigatie scherm is bij niveau resultaten aangepast, waarbij er een mappenstructuur ontstaat waarbij je onderdelen kunt in- en uitklappen.

        Het tweede navigatiescherm van de resultaten is verwijderd.

        De weergave van de rapportages is aangepast.

6.    Vabi Elements in het Engels

        De gehele GUI van Vabi Elements is in correct Engels, wanneer de taalinstelling op Engels gezet wordt. Dit betreft alle invoer, de geometrie en de uitvoer.

        De tekstrapportage en Word-rapportage van Gebouwsimulatie is in het Engels, wanneer de taalinstelling op Engels gezet wordt.

        De Help en de handleiding is in het Engels, wanneer de taalinstelling op Engels gezet wordt.

7.    Koellast

        Koellast kan berekend worden met de nieuwe klimaattabellen van NEN 5060.

        Men heeft via projectgegevens > omgeving de mogelijkheid om te kiezen tussen het oude NEN 5067 klimaatbestand, NEN 5060 T1, NEN 5060 T2 en NEN 5060 T5.

8.    Bibliotheek

        De centrale bibliotheek is aangepast. Deze update van de  bibliotheek kan via een vinkje in de setup geïnstalleerd worden. Toegevoegd zijn:

        Ventilatiesjablonen en profiel met IDA normeringen.

        R-waarden spouw volgens NEN 1068:2012

9.    Diversen

        De lijst profielen in de nieuw project wizard staan op alfabet.

        Van de functies nieuw, dupliceren, verwijderen, ruimte samenvoegen, repareer vlak, accentueer gekoppelde vlakken, grafiek opslaan en tabel opslaan zijn de iconen gewijzigd.

        De melding dat een item niet verwijderd kan worden als deze gekoppeld is aan een ander item, is gewijzigd.

10. Geometrie

        Bij het selecteren van een raam, deur, paneel of deelconstructie wordt de hoogte en breedte van het deelvlak rechtsonder in de info van de geometrie weergegeven.

        Met de tekenfunctie “vlakken repareren” kan nu ook op een lijnsegment geklikt worden, hierbij verbetert hij de plaatsing lijnsegment bijvoorbeeld naar een perfecte verticale of horizontale lijn.

        Met de tekenfunctie “verwijderen” kunnen rode punten verwijderd worden. Hierbij worden rode punten opgeschoond.

        De visualisatie van de vlakken in de geometrie is esthetisch verfraaid; belichting is toegevoegd.

        De functie “ruimte splitsen” is verbeterd.

        Bij de functie “ruimte samenvoegen” worden nu alle ramen van beide samengevoegde ruimten bewaard.

        De zoomsnelheid bij het scollwieltje is nu afhankelijk van de viewafstand. Hoe groter het gebouw wordt, des te meer je moet zoomen. Dit is versneld.

        Bij het tekenen van een nieuwe ruimten kun je direct sjablonen toekennen. Dit kan nu ook voor het ruimte sjabloon “tapwater” voor EPG.

11. Service updates geometrie

        De berekening van de oppervlakte en oriëntatie van vlakken is verbeterd, waardoor het tekenen en koppelen van ruimten en het bepalen van tussenwanden en –vloer beter werkt.

        Er is een probleem verholpen, waarbij het splitsen en verwijderen van ruimten bij grote, complexe projecten niet werkte.

        Er is een probleem verholpen waarbij Vabi Elements vastliep als er een lijn van een tussenwand of –vloer verwijderd werd.

        Er is een probleem verholpen waarbij er negatieve waarden bij de oppervlakten van de constructies onder eigenschappen > bouwdelen werden weergegeven.

        Er is een probleem verholpen waarbij een deelvlak zoals een raam verkeerd draait, als een vlak zoals een wand gedraaid wordt.

        Er is een probleem verholpen waarbij een vlak werd verplaatst en dat er rode punten ontstonden. Hierbij werd de geometrie instabiel.

        Er is een probleem verholpen waarbij de tekenfuncties na een undo niet meer werkten.

        Er is een probleem verholpen waarbij de geometrie afgesloten werd nadat een ruimte werd gesplitst.

        Er is een probleem verholpen waarbij de ramen buiten een wand kwamen te staan, als de wand verplaatst werd.

        Er is een probleem verholpen waarbij de oppervlakten van de bouwdelen negatief of “0” waren.

12. Service updates algemeen

        Er is een probleem verholpen waarbij Gebouwsimulatie niet rekent bij grote gebouwen, waarbij de berekening stopte en de uitvoer niet weergegeven werd.

        Er is een probleem verholpen waarbij de “wijzig selectie” onder bouwdelen niet goed weergegeven werd, wanneer men de lettertypen van Windows op 125% had staan.

        Er is een probleem verholpen dat Gebouwsimulatie niet rekent als zonwering is toegepast, waarbij niet de juiste waarden van zonwering werden toegepast.

        Er is een probleem verholpen dat Warmteverlies niet rekent als logiesfunctie is toegepast.

        Er is een probleem verholpen dat de bouwwijze niet goed doorgegeven werd bij Warmteverlies.

        Er is een probleem verholpen dat de rechten op Windows mappen niet goed gezet werden, waardoor Vabi Elements bij sommige gebruikers niet opstartte en waardoor de bibliotheek niet opgeslagen kon worden.

        Er is een probleem verholpen waarbij de bibliotheek niet werd opgeslagen nadat de biliotheek is aangepast via “bibliotheek uitwissel”.

        Er is een probleem verholpen waarbij Vabi Elements crashte bij een nieuw project wizard wanneer een verkeerde bibliotheek is gekoppeld.

        Bij Gebouwsimulatie is een probleem verholpen waarbij, na succesvolle berekening van Gebouwsimulatie bij grote gebouwen met meer dan 30 ruimten, de grafieken, zoals de belastingduurkromme, niet geopend werden.

        Er is een probleem verholpen bij de invoer van een stooklijn temperatuur van 1,0 graden. Gebouwsimulatie rekende niet met deze waarde.

        Bij Warmteverlies is er een probleem verholpen waarbij het aansluitvermogen verkeerd berekend werd bij het opgeven van een keerzijde met een eigen temperatuur.

        Bij de EPG is een probleem verholpen waarbij de perimeter als eigen waarde “0 m” heeft, terwijl hier niet mee gerekend werd.