Zonnepanelen (stroom)

Piekvermogen zonnecellen bekend

[optie] EPG GS
Indien het piekvermogen van de zonnecellen bekend is kan dit hier worden aangegeven. Er verschijnt een extra invoerveld waar het piekvermogen kan worden opgegeven. Er dient, voor de EPG, wel een kwaliteitsverklaring te worden overlegd indien het piekvermogen wordt opgegeven.

Som piekvermogen

[W/m2] EPG GS
Indien het piekvermogen van de zonnecellen bekend is kan dit hier worden opgegeven in W/m2 zoals het is aangegeven in de kwaliteitsverklaring.

Type zonnecel

[keuze] EPG GS
Het type zonnecel kan hier worden aangegeven indien het piekvermogen van de zonnecellen niet bekend is. Voor de verschillende typen zijn in tabel 20.2 NEN 7120 de piekvermogens gegeven waarmee wordt gerekend.

§ Monokristallijn silicium zonnecellen zijn gemaakt van siliciumplakken die uit één groot 'monokristal' zijn gezaagd, waarin de siliciumatomen netjes gerangschikt zijn. Het rendement van monokristallijn silicium zonnecellen is in de praktijk 13 tot 16 %.

§ Multikristallijn silicium wordt gegoten en is eenvoudiger en goedkoper te maken dan monokristallijn silicium. Tijdens het stollen ontstaan de verschillende kristalgebieden die het materiaal zijn karakteristieke uiterlijk geven. Het rendement van multikristallijne cellen ligt over het algemeen iets lager dan dat van mono kristallijne cellen, over het algemeen tussen 13 en 15 %. (Bron: website PV Shop 2010)

§ Amorf silicium met enkelvoudige junctie zonnecellen worden gemaakt met een opdamp techniek, waardoor massaproductie relatief goedkoop is. Het rendement is echter (nog) niet zo hoog, namelijk 6 tot 8 %.

§ Multi-junctie op amorf silicium gebaseerd een stapeling van meerdere zonnecellen, elk gevoelig voor een ander deel van het zonnespectrum. Per oppervlak kan zo een groter deel van het invallende zonlicht worden omgezet in elektrische energie.

§ Koper-indium/gallium-diselenide zonnecellen die bestaan uit koper, indium, gallium en seleen. Op het substraat, glas of polymeer) wordt een fijne laag molybdeen aangebracht. Deze cellen hebben in het algemeen een efficiëntie van rond de 20% bereikt, maar zijn relatief duur.

§ Cadmiumtelluride cadmium telluride wordt naast koper-indium/gallium-diselenide gebruikt in de nieuwere generatie dunne-film cellen. De structuur is vergelijkbaar maar alleen worden er andere materialen als elektrode gebruikt. Het bereikte rendement van deze cellen ligt rond de 15%.

EPG

NEN 7120, paragraaf 20.3.2

Bijdrage van zonnestroomsystemen

BRISwarenhuis

 

 

Afwijkende opbrengstfactor

[optie] EPG GS
Afhankelijk van de bouwintegratie van de zonnestroompanelen wordt een opbrengstfactor bepaald. Hier kan van af worden geweken door zelf een opbrengstfactor op te geven. Hiervoor dient dan wel een kwaliteitsverklaring te worden overlegd.

Opbrengstfactor

[-] EPG GS
De opbrengstfactor van de zonnestroompanelen kan hier worden opgegeven zoals is aangegeven in de kwaliteitsverklaring.

Bouwwijze

[keuze] EPG GS
De bouwwijze van de zonnestroompanelen kan hier worden opgegeven indien de opbrengstfactor niet bekend is. Voor de verschillende bouwwijzen zijn in tabel 20.1 NEN 7120 de opbrengstfactoren gegeven waarmee wordt gerekend.

§ Niet geventileerd (direct, zonder luchtspouw op dak of gevel gemonteerd)

§ Matig geventileerd (op of in dak of gevel gemonteerd)

§ Sterk geventileerd (vrijstaand op open draagconstructie gemonteerd)

EPG

NEN 7120, paragraaf 20.3.2

Bijdrage van zonnestroomsystemen

BRISwarenhuis