9.01.3.3 Kaarten wizard

De kaarten-wizard kent één scherm om de kaart te kunnen aanmaken of bewerken. Hierbij is een keuze mogelijk tussen een weergave (visualisatie) per ‘Groepering’ of ‘Waarde per groepering’ in de kaart. Kiest u bij ‘Visualisatie’ voor ‘Groepering’ dan zullen de woningen altijd o.b.v. het gekozen aggregatieniveau worden getoond en ‘random’ kleuren. Kiest u voor ‘Complex’ dan zal in dit voorbeeld ongeacht de selectie die u maakt altijd binnen die selectie het complex worden getoond. Kiest u in de selectieboom voor ‘Totaal’ dan worden alle complexen getoond; kiest u voor een wijk, dan alleen de complexen in die wijk. De aggregatie kunt u kiezen achter ‘Groepering’; kiest u hier voor ‘Selectieboom’ dan zal de aggregatie in de kaart wijzigen afhankelijk van het aggregatieniveau wat u in de selectieboom kiest. U kunt indien gewenst de naam van de gekozen aggregatie laten weergeven in de kaart en al dan niet alle panden tonen en niet alleen het bezit van de corporatie; in het laatste geval kleuren de overige panden lichtgrijs. Door bij ‘Toon aggregatienaam in kaart’ en/of bij ‘Toon alle panden’ een vinkje te plaatsen zullen deze respectievelijk zichtbaar worden.

Heeft u alle keuzes gemaakt, dan klikt u rechts onderin op ‘OK’ en de kaart wordt getoond.

Kiest u bij ‘Visualisatie’ voor ‘Waarde per groepering’ dan zullen de woningen altijd o.b.v. het gekozen aggregatieniveau worden getoond, maar zal er sprake zijn van een kleurweergave van de gekozen aggregatie die een relatie kent met de waarden die moeten worden getoond. Als er voor ‘Waarde per groepering’ is gekozen zullen meerdere regels zichtbaar zijn, waarin u dat  kunt afregelen. Achter ‘Dataveld’ kiest u het item dat u wilt weergeven; dit scherm kunt u leegmaken en een zoekterm invullen om het zoeken te vergemakkelijken. Bij ‘Weergave’ kiezen hoe de waarden moeten worden getoond. Afhankelijk van het item dat u heeft gekozen zijn hier verschillende opties mogelijk zoals: Hoogste; Laagste; Gemiddeld e.d. Bij ‘Kleurschaal’ stelt u in welke kleuren er voor de waarden in de kaart en de legenda moeten worden getoond. De basis voor het verloop ervan kunt u kiezen bij ‘Basis voor kleurschaal’; de opties zijn: Selectie; Portefeuilleniveau en Handmatig. Bij Selectie zal het kleurverloop afhankelijk zijn van de hoogste en laagste waarde binnen het aggregatieniveau dat u in de selectieboom kiest; bij Portefeuilleniveau van de hoogste en laagste waarde op totaal niveau, ongeacht de aggregatie die in de kaart is gekozen of wordt weergeven; bij Handmatig kiest u dat zelf; nadat u hiervoor heeft gekozen, verschijnen 3 regels waarin u de referenties kunt bepalen voor het verloop van de kleurschaal.

Heeft u alle keuzes gemaakt, dan klikt u rechts onderin op ‘OK’ en de kaart wordt getoond.

In geval van een grafiek met ‘Waarde per groepering’ kan de legenda worden getoond die afhankelijk van de instellingen het kleurverloop toont met de bijbehorende waarden. De legenda verschijnt als u rechts van de kaart op de verticale balk met  klikt. De legenda schuift open en door er opnieuw op te klikken schuift deze weer in (zie figuur 9.6)


figuur 9.6 De uitgeschoven legenda over de aangemaakte kaart

In de bovenstaande schermafbeelding ziet u rechts bovenin het hamburgermenu. Als u hier op klikt verschijnt een klein scherm waarin u het zoomniveau van de woningen kunt instellen. Het opbouwen van de data in de kaart kost tijd en geheugen. Als u de weergegeven resultaten op de kaart niet op woningniveau nodig heeft of u heeft een zeer omvabgrijke woningvoorraad dan is het verstandig om de woningen niet of nog niet afzonderlijk te tonen. Door een hoge zomfactor (20) te gebruiken worden ze niet onmiddellijk zichtbaar en zal de kaart sneller opbouwen. Kiest u voor een lage zoomfactor (10) dan zullen de afzondelijke woningen onmiddellijk worden getoond, maar dan kan het opbouwen van de kaart extra lang duren.

 

Beschrijving: Idee 110.jpg

Heeft u een omvangrijke woningvoorraad en u wilt de woningen toch afzonderlijk weergeven, maakt u dan eerst een selectie van de wijk of de complexen waarvan u de kaart wilt maken b.v. door gebruik te maken van het filter. Laat daarbij het zoomniveau nog op de standaardwaarde staan (17). Als de kaart is opgebouwd, kies dan pas voor een veel lager zoomniveau. Door deze werkwijze zal dit sneller verlopen dan wanneer u meteen al kiest voor een laag zoomniveau.